Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč všichni píší o tom, jak věk otce ovlivňuje zdraví dětí?

V lékařských listech jsem narazila na článek Mileny Lesné referující o americké a islandské studii publikované letos v NATURE. “ Spontánní genetické mutace přecházejí na děti většinou od otců a jejich počet se zvyšuje s věkem otce v době početí, čímž stoupá riziko schizofrenie a autismu u dětí starších otců.“ Dovolte mi hlubší úvahu spíše z pole psychosociologie – analýzy podobnosti pozice spermie při početí a otce v rodině.

Dříve i dnes jsou starší matky sledovány pro rizikovost těhotenství a pro nejčastější trisomii 21. chromozomu (ztrojení chromozomu), Downova syndromu, jehož riziko roste s věkem matky. Žádný podobný screening pro genetickou zátěž týkající se rizika věku z otcovy strany neexistuje. Ba dokonce dříve (ve středověku) panoval názor, že všechno zlé čím dítě trpí, pochází od matky, ale dítě přináleží plně otci, protože na něm má největší zásluhu. Na konci dvacátého století se kyvadlo vychýlilo na druhou stranu. Spermie jsou tak titěrné oproti vajíčku, že tam vlastně téměř nemusí být, přeženu-li obecně panující názory. Vlastně vše je na matce a otec se i v reálu, jak ta malinká spermie při početí, z rodiny vytrácí a přestává být důležitý…

Tedy chudák spermie i otec byli celkem mimo dění a vše se točilo kolem matek, což bylo jistě pro matky dobré v tom smyslu, že měly nad svými dětmi moc, měly velký vliv a z něj snad i výhody. Druhou stranou mince bylo i to, že najednou byly na výchovu samy i na obživu materiální i emoční, a jakmile nebylo něco v pořádku, mohla za to matka. Selhávala ve výchově, v profesi – matka kariéristka, matka, která nic nedělá, jen je doma s dětmi… A selhávala i v méně hmatatelných sférách jako stará matka, která rodí nekvalitní děti, nemocná matka, žena neschopná vůbec otěhotnět a stát se matkou… Což jistě nebylo ženám moc příjemné.

Možná právě titěrnost spermie určovala, že důležitost postrádá otec i jeho fyzická role jako vzoru, který chlapci ukazuje, jaký má být, tedy muže plného síly, energie a elánu. Se ztrátou důležitosti této mužovy úlohy tak vlastně nevadí, že je otcem stařec, který možná vypadá ještě dobře, ale už nemá energii, trpělivost ani zdraví na to, aby si opravdově se svými dětmi hrál a stal se jejich vzorem. Starší a zajištěný muž ženě na první ohled mnoho věcí ulehčí, tak aby péči o děti zvládala ještě lépe sama. Postava vzoru pro chlapce však chybí, podotkněme, že i pro dívku je otec důležitý – v něm hledá archetyp svému budoucího partnera.

Nový pohled jak na rodičovství, tak na zdraví obou rodičů je poněkud jiný. Otec bývá při výchově dětí více aktivní, fyzicky s dětmi tráví více času a mnohem více se o ně zajímá a má k nim i emočně blíže. Zde čerpám z rozhovorů s otci dětí (0 až 12let). Najednou má otec více co mluvit do výchovy, více se i fyzicky angažuje, není už neobvyklé, že při rozvodu dítě připadne otci, který o něj projeví skutečný zájem. Pozitivní je společná výchova, společný vliv a společná zodpovědnost za dítě i za jeho prospívání. Jakoby tato tendence na makro úrovni korelovala s tím, co v tomto roce publikovali odborníci zabývající se genetikou. Pro úplnost je třeba dodat, že existují další geneticky podmíněná onemocnění, u nichž hraje významnou roli věk otce, například u achondroplázie (disproporcionální trpaslictví), jedná se autozomálně dominantně dědičné onemocnění, avšak až 90 % dětí se rodí na podkladě sporadických mutací (rizikovým faktorem zejména věk otce nad 36 let). Ještě pozoruhodnější je, že až doposud tato fakta nikoho příliš nezaujala.

Podle nových poznatků nehraje věk otce roli jen a pouze při výchově, ale i při samotném početí. Cituji:“Srovnáme-li 40letého otce s 20letým, dítě počaté 40letým bude mít trojnásobné riziko, že bude trpět schizofrenií, a dvojnásobné, že bude mít autismus.“

Ačkoli z článku vyplývá, že takto závažné nemoci vyvolávají hlavně již existující mutace u rodičů (genetická zátěž) a velkou úlohu ve vzniku těchto závažných onemocnění hraje vliv prostředí, věk otce je přesto zodpovědný až za 15% z případů.

Autor: Michaela Zahrádka Köhlerová | pondělí 10.12.2012 21:02 | karma článku: 13,66 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Michaela Zahrádka Köhlerová

Česko jede v trychtýři, stalo se pokusnou laboratoří Evropy v

Významná část českého národa se rozhodla sama a přikročila nezadržitelně k akci. Češi se štěpí na tři větve. Jedni protestují proti epidemii, rouškám a uznávají konspirační teorie. Druzí jsou zalezlí doma. Třetí drželi pravidla,

25.10.2020 v 14:56 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Sliby chyby, už se nám to nelíbí! Dvě strany mince: Bezradná vláda a na druhé straně

Každá mince má dvě strany. Česká mince je ale falešná z obou stran. Jedna strana: Nekompetentní vláda, která se neřídí a neřídila relevantními informacemi, ale rozhodovala podle křišťálové koule, nebo ještě hůř, podle svých zájmů

22.10.2020 v 10:49 | Karma: 15,26 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Lockdown: zoufalý trest zoufalého rodiče, nikoliv jako rozumný krok od kompetentní...

Nevěříte, já také nevěřím, že to pomůže. Nebo Vy ještě věříte? To Vám nevěřím, protože statistiky ukazují, že lidé už nevěří vládě nic. Kde jsou statistiky, kde se lidé nakazili nejvíce a nejčastěji? Lidé lockdown max proklejí.

21.10.2020 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

V Čechách se nakazí víc lidí než v jiných Evropských zemích. Naší hybnou silou jsou silné

Za nedostižné prvenství v počtu nakažených na 100 000 obyvatel mohou nejhlubší pocity, které řídí naše chování. Nedůvěra v autoritu a ztracená naděje v budoucnost.

20.10.2020 v 10:47 | Karma: 42,31 | Přečteno: 10512x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Ohlédněme se, spatříme naše kořeny, jako odpověď k dnešní situaci.

Mediální poselství: Přestalo dbát na naději, tak tu žádná není, a proto jdeme jako ovce na porážku a žádné výstrahy vlády ani odborníků neslyšíme. I kdybychom slyšeli, nedolehnou k našim srdcím, protože tam leží odstřižená naděje

17.10.2020 v 9:59 | Karma: 11,81 | Přečteno: 406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2146x
Mgr. Michaela Zahrádka Köhlerová

Vystudovala 2 LF UK obor fyzioterapie, 2008 – 2012 psychoterapeutický výcvik ve skupinové psychoanalytické psychoterapii, 2007 – 2012 pracovala na soukromé poliklinice Medicom jako vedoucí fyzioterapie a odborný garant. Od 2011 v PL Bohnice, kde se spojuje terapie duše i těla.

Seznam rubrik

Oblíbené články