Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od Bolesti zad až do rakve! Fyzioterapeutický fejeton

Často lidé říkají: „Bolí mne záda“. Co tím přesně myslí? Koho a proč bolí záda? Od bolesti zad, vznikající nakumulovaným stresem, vede přímá cesta k přetížení organismu, který vyvrcholí kolapsem, např. v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Umírat lze i pomaleji při nadužívání léků proti bolesti na jejich vedlejší účinky.

Každého asi v životě někdy bolely záda. Možná je to tím, že jsme jako lidstvo naprogramováni na průměrných 30 let života a pak (někdy i dříve) se začínáme rozpadat. A náš problém tkví jen v tom, že realitu nechceme přijmout. Jako v mnohém se nechceme podřídit, a proto bojujeme proti neúprosnosti času i přírodním zákonům. Je pozoruhodné, že v boji s „přírodou“ proti rozpadu rozhodně nevyhráváme! Že ne? Ne! Přestože lidstvo vynaložilo tolik energie a peněz na vývoj a výrobu léků proti bolesti a přesto, že všichni nabádají všechny ke zdravému životnímu stylu, se podle množství lidí, které bolí záda, asi skutečně jako lidé rozpadáme.

Ale dost legrace. Je sice pravda, že já a moji kolegové jsme živi z vaší bolesti, ale stejně bych ji nikomu nepřála. S takovým houserem se žije stejně špatně jako s vlkem, akorát, že houser nás drží obvykle daleko déle než vlk…

Pro prevenci bolesti zad známe mnoho druhů sportů, máme sokol, fitka a posilky, cvičení proti bolestem zad. Přesto lidí s bolestmi zad přibývá. Umíme skvělé fyzioterapeutické metody, které by rozhýbaly snad i mrtvého a fyzikální terapii, která bývá i příjemná, jsme zásobeni tunou analgetik, ale ani to statisticky nesnižuje příšerná čísla pracovní neschopnosti a invalidních důchodů z důvodů potíží s pohybovým aparátem, zj. se zády. Možná je dobré se zamyslet, kdo vlastně v balíku pacientů s nálepkou „Bolesti zad“ je?

Lidé, kteří tahali lednici, zvedli něco, co zvedat neměli, upadli, kam padat neměli, či se poprali, anebo nezřízeně tančili… u nich je terapie často účinná.

Dále lidé, kteří se ke svému tělu chovají ne zcela šetrně, používají ho k obživě, menšinová fyzicky pracující část, která nedbá o údržbu svého hlavního nástroje k obživě. Auto, o které se nestaráme a hodně s ním jezdíme, se také dost brzy opotřebuje a je potřeba zakoupit nové. Zkuste si ale koupit nové tělo!

Největší počet mezi lidmi trpícími bolestí zad však tvoří sváteční řidiči, tedy ti, kteří své tělo k práci přímo nevyužívají. Lidé v kancelářích jsou nejpočetnější mezi bolavými a nejrezistentnější k terapii. Nabízí se jednoduché vysvětlení, nepoužíváš-li něco, zakrní to a ochabne. Takže mnozí z nás se po celém dnu prosezeném v kanclu vrhnou do fitka, kde honem naženou, co celý den zanedbali, při překotném nelogickém pohybu si udělají ústřel a se cvičením je konec na pár měsíců. Pak je člověk rád, že se doplíží do práce…

Jak je to možné? Pravda je, že sed je pro páteř nejnáročnější z poloh. Z přednášek z lékařské fakulty si pamatuji, jak nám jeden profesor říkal, že naše tělo je konstitučně stavěné pro občasný běh (za kořistí) a převážně pro leh (trávení, odpočinek, spánek, filozofování u ohniště v jeskyni).

Tedy naše anatomie je proti nám samotným nebo my proti naší anatomii, když prosedíme denně deset a více hodin?

Přesto si myslím, že tak jednoduše a přímočaře nefungujeme my ani naše páteř, tedy ne všichni. Bolest zad má v sobě cosi magického, může představovat určitý hromosvod pro vnitřní pnutí, pro hněv, který nemá kudy z člověka ven. Do fyzické bolesti lze uzamknout naše pocity bezmoci, stresy, stezky a konflikty, které nám nejde racionálně vyřešit a nedovolujeme si je připouštět, nebo nemáme zdroje je sami řešit. Ač to zní hrozně, je lepší se trápit fyzickou bolestí, než trýznit duši. Právě tato skutečnost může vysvětlovat, proč ve společnosti plné sportovních hřišť a tělocvičen, stále přibývají lidé, kterým analgetika, fyzioterapie nebo prevence cvičením na bolest zad nepomáhá. Tito věční trpitelé bolesti svalů kolem páteře chodí od čerta k ďáblu, až skončí na operaci páteře, ale ani ta jim kupodivu často stejně moc nepomůže. Jejich zdroj bolesti totiž leží daleko od páteře a svalů. Tato bolest nelze mechanicky, fyzicky, ba ani fyzikálně odstranit. Potřebují připustit si a pomoci se vyrovnat spíš se svými vnitřními konflikty a problémy.

Někdy bolí záda tak dlouho, až se člověk dorazí vedlejšími účinky analgetik, nebo jeho vnitřní konflikt naroste natolik, že kromě pohybového aparátu, jsou bolestí a poruchou fungování zachváceny i další soustavy, např. srdce, cévy, střeva nebo žaludek.

Starověká medicína měla v tomto ohledu jasno a diagnostikovala svým způsobem velmi přesně. Naše medicína je ohromující množstvím informací a způsobů přesných a podrobných vyšetření, ale občas se z ní vytrácí souvislost a schopnost porozumět tomu, cože tomuto konkrétnímu člověku vlastně je. A pro nás je někdy snazší nechat se operovat a pojídat léky ve velkém než zajít na psychoterapii a změnit něco v životě…

Autor: Michaela Zahrádka Köhlerová | čtvrtek 23.1.2014 10:28 | karma článku: 16,74 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Michaela Zahrádka Köhlerová

Česko jede v trychtýři, stalo se pokusnou laboratoří Evropy v

Významná část českého národa se rozhodla sama a přikročila nezadržitelně k akci. Češi se štěpí na tři větve. Jedni protestují proti epidemii, rouškám a uznávají konspirační teorie. Druzí jsou zalezlí doma. Třetí drželi pravidla,

25.10.2020 v 14:56 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Sliby chyby, už se nám to nelíbí! Dvě strany mince: Bezradná vláda a na druhé straně

Každá mince má dvě strany. Česká mince je ale falešná z obou stran. Jedna strana: Nekompetentní vláda, která se neřídí a neřídila relevantními informacemi, ale rozhodovala podle křišťálové koule, nebo ještě hůř, podle svých zájmů

22.10.2020 v 10:49 | Karma: 15,26 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Lockdown: zoufalý trest zoufalého rodiče, nikoliv jako rozumný krok od kompetentní...

Nevěříte, já také nevěřím, že to pomůže. Nebo Vy ještě věříte? To Vám nevěřím, protože statistiky ukazují, že lidé už nevěří vládě nic. Kde jsou statistiky, kde se lidé nakazili nejvíce a nejčastěji? Lidé lockdown max proklejí.

21.10.2020 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

V Čechách se nakazí víc lidí než v jiných Evropských zemích. Naší hybnou silou jsou silné

Za nedostižné prvenství v počtu nakažených na 100 000 obyvatel mohou nejhlubší pocity, které řídí naše chování. Nedůvěra v autoritu a ztracená naděje v budoucnost.

20.10.2020 v 10:47 | Karma: 42,31 | Přečteno: 10512x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Ohlédněme se, spatříme naše kořeny, jako odpověď k dnešní situaci.

Mediální poselství: Přestalo dbát na naději, tak tu žádná není, a proto jdeme jako ovce na porážku a žádné výstrahy vlády ani odborníků neslyšíme. I kdybychom slyšeli, nedolehnou k našim srdcím, protože tam leží odstřižená naděje

17.10.2020 v 9:59 | Karma: 11,81 | Přečteno: 406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2146x
Mgr. Michaela Zahrádka Köhlerová

Vystudovala 2 LF UK obor fyzioterapie, 2008 – 2012 psychoterapeutický výcvik ve skupinové psychoanalytické psychoterapii, 2007 – 2012 pracovala na soukromé poliklinice Medicom jako vedoucí fyzioterapie a odborný garant. Od 2011 v PL Bohnice, kde se spojuje terapie duše i těla.

Seznam rubrik

Oblíbené články