Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mám postižené dítě, ale je vlastně zdravé část I.

Pohled terapeuta Vojtovy metody a psychomotorické terapie. Chtěla bych popsat zkušenost pocity a myšlenky, které věnuji dětem a rodičům, se kterými pracuji. Setkávám se s dětmi, které měly těžký start do života, ať už náročný porod, nebo se narodily ještě nezralé, jiné mají nějakou vzácnou genetickou nebo vrozenou poruchu, která jim velice mění život. Většinou se ke mně dostanou děti ještě malinké, 2 nebo 4 měsíce staré, protože už v té době začínají být patrné první odchylky od optimálního psychomotorického vývoje. 

 

To, kde je problém, často vidím hned po několika minutách. Odlišnost od vrstevníků z pravidla netrápí dítě samotné (na to je ještě malé a odlišnost ho nemusí zásadně limitovat), ale trápí to především rodiče a nás profesionály. U malých dětí často neznáme diagnózu, ale i když je choroba známá, prognóza dalšího vývoje je nejistá. Pro rodiče je to peklo a pro řadu profesionálů také. Ale peklo to být nemusí…

Protože tento článek píši především pro rodiče a blízké nemocných dětí, chtěla bych zdůraznit, že vidím, jak je to vše těžké.  Přijmout bolestnou nejistotu dalšího vývoje a vyrovnat se s tak těžkou životní zkouškou. Realita, že nevíme a žijeme v pochybách a nejistotě je těžko přijatelná pro rodiče, ale i pro profesionály. Pro mne je taková situace snesitelná. Prošla jsem osobní tragédií, která mne zasáhla a doposavad nesmírně zasahuje, do praxe mi však vlastní bolest a nutnost naprosté pokory k životu, ke smrti i k osudu přinesla trpělivost a pochopení a především širokou náruč pro všechny děti. Vážím si života, ať již je jakýkoliv a dívám se na děti takové, jaké jsou a jaké mohou být, nikoliv jaké je chceme mít.

Jsem ráda, když přijde maminka s dítětem, které je sice od pohledu jiné než jeho vrstevníci, například ve dvou letech nesedí, nechodí, nemluví, má psychomotorické zpoždění a neurologický nález, či potvrzenou genetickou chorobu, neuromuskulární chorobu, nebo dětskou mozkovou chorobu atd., ale zkrátka je tu a celý náš tým udělá maximum, aby dítěti i celé rodině bylo co nejlépe.

Nenabízím bohužel zázračné uzdravení, ale trpělivost, hledání reálných cílů, terapii, která dítěti pomůže psychomotoricky a mnohdy odblokuje i psychiku uzamčenou v těle, které neposlouchá. S rodiči hledáme nejen možnosti pro rozvoj motoriky dítěte, ale snažím se pochopit, co je pro dítě důležité, potřebné a z čeho má radost.

Podporuji to, že maminka o svém dítěti říká, že i když ví, jak na tom její dítě je, bere jej jako zdravé a nemocné je jen, když má rýmu, kašel, zánět průdušek atd. Také tak k dítěti přistupuji. Já i rodiče víme a vidíme, že dítě je jiné, přesto téměř vždy nalezneme něco pozitivního, novou věc, kterou dítě udělá, nějak nám ukáže, že vnímá, co se mu líbí anebo, že má k rodičům vazbu, že je má rádo. Děti se neliší jen v psychice nebo motorice, ale i ve smyslovém vnímání. Děti se smyslovým hendikepem mne často překvapí, jak s nimi lze komunikovat a kolik života v nich je, i když se podle odborných vyšetření může jednat o dítě s velice těžkou mentální retardací.

Nikdy rodičům neberu naději a naopak ji směřuji tam, kde se jí pravděpodobně bude dařit. Nejsem lékař, a proto nestanovuji diagnózu, ale mohu přesně popsat, co dítě umí. Hodnotím a vnímám jeho psychomotorický projev a sleduji změny. Chápu rodiče, jak těžké je přijmout fakt, že jejich dítě např. nebude chodit. Na druhou stranu, často i děti s velkým hendikepem dovedou dát najevo radost vymyslet legraci. Komunikace s nimi je velice jiná a člověk musí být hodně trpělivý a také se umět vžít do dítěte, pustit své soudy, emoce a svoje názory na to, jak by se mělo v životě chovat a kým by se mělo stát. Terapeut i rodič je nucen opustit ideál a přizpůsobit své hodnocení kvalit dítěti a jeho reálným možnostem. Tento krok je krok pokory, která z rodiče dělá skutečného rodiče a z profesionála opravdového profesionála. 

Autor: Michaela Zahrádka Köhlerová | sobota 27.9.2014 6:24 | karma článku: 16,99 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Michaela Zahrádka Köhlerová

Česko jede v trychtýři, stalo se pokusnou laboratoří Evropy v

Významná část českého národa se rozhodla sama a přikročila nezadržitelně k akci. Češi se štěpí na tři větve. Jedni protestují proti epidemii, rouškám a uznávají konspirační teorie. Druzí jsou zalezlí doma. Třetí drželi pravidla,

25.10.2020 v 14:56 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Sliby chyby, už se nám to nelíbí! Dvě strany mince: Bezradná vláda a na druhé straně

Každá mince má dvě strany. Česká mince je ale falešná z obou stran. Jedna strana: Nekompetentní vláda, která se neřídí a neřídila relevantními informacemi, ale rozhodovala podle křišťálové koule, nebo ještě hůř, podle svých zájmů

22.10.2020 v 10:49 | Karma: 15,26 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Lockdown: zoufalý trest zoufalého rodiče, nikoliv jako rozumný krok od kompetentní...

Nevěříte, já také nevěřím, že to pomůže. Nebo Vy ještě věříte? To Vám nevěřím, protože statistiky ukazují, že lidé už nevěří vládě nic. Kde jsou statistiky, kde se lidé nakazili nejvíce a nejčastěji? Lidé lockdown max proklejí.

21.10.2020 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

V Čechách se nakazí víc lidí než v jiných Evropských zemích. Naší hybnou silou jsou silné

Za nedostižné prvenství v počtu nakažených na 100 000 obyvatel mohou nejhlubší pocity, které řídí naše chování. Nedůvěra v autoritu a ztracená naděje v budoucnost.

20.10.2020 v 10:47 | Karma: 42,31 | Přečteno: 10512x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Ohlédněme se, spatříme naše kořeny, jako odpověď k dnešní situaci.

Mediální poselství: Přestalo dbát na naději, tak tu žádná není, a proto jdeme jako ovce na porážku a žádné výstrahy vlády ani odborníků neslyšíme. I kdybychom slyšeli, nedolehnou k našim srdcím, protože tam leží odstřižená naděje

17.10.2020 v 9:59 | Karma: 11,81 | Přečteno: 406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2146x
Mgr. Michaela Zahrádka Köhlerová

Vystudovala 2 LF UK obor fyzioterapie, 2008 – 2012 psychoterapeutický výcvik ve skupinové psychoanalytické psychoterapii, 2007 – 2012 pracovala na soukromé poliklinice Medicom jako vedoucí fyzioterapie a odborný garant. Od 2011 v PL Bohnice, kde se spojuje terapie duše i těla.

Seznam rubrik

Oblíbené články