Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédněme se, spatříme naše kořeny, jako odpověď k dnešní situaci.

Mediální poselství: Přestalo dbát na naději, tak tu žádná není, a proto jdeme jako ovce na porážku a žádné výstrahy vlády ani odborníků neslyšíme. I kdybychom slyšeli, nedolehnou k našim srdcím, protože tam leží odstřižená naděje 

Lidé žijící po generace před námi nám mohou pochopit jak naši dobu, tak nás samé…

Neštěstí a smrt nechodí po horách ale po lidech, ale to samé platí i o lidském poznání a moudrosti. Moudrost generací našich předků, nám může pomoc přežít i těžké chvíle. Moudrost a lidské poznání o nás samých nám může pomoc žít dobrý, krásný a šťastný život.

Díváme se kupředu a nerozumíme politickým machinacím, mediální manipulaci a nesmyslným válkám. Stále se divíme, že mezi politiky je tak obrovská koncentrace psychopatů atd., také v osobním životě se podivujeme nad mnoha zcela individuálními problémy, zcela jedinečnými a osobitými. Pomohlo by, u obecně společenských i u zcela osobních problém, konfliktů a traumat, zachytit se kořenů, opřít se o pokolení hlubokých zkušeností a moudrosti, ohlédnout se se za sebe do minulosti… nit příběhu se přetrhla a my tu stojíme jako strom vytržený z lesa. Nevíme, kde navázat. Jako list vytržený z knihy… bez kontextu nerozumíme svému příběhu. Už se příběhy z generace na generaci nepředávají. Media a globalizace utvořila z naší duševní a duchovní many jakýsi amaroun bez chuti, který je tak univerzální a obecný, že sotva zasáhne jedince a sotva nám pomůže z krize ven. S amarounem do koše, nedá se jíst. Pojďme se podívat na pár faktů, na střípky mozaiky, které k nám občas zanese náhoda. Dnes mám na mysli střípky naprosto zemité, ze země pocházející – archeologické.

Chtěla bych se zastavit u několika aspektů, které přinesla v posledních několika letech archeologie. Viděla jsem pořad v televizi a načetla si na internetu a byla na výstavě, tedy prohrábla jsem se smetištěm informací, abych vylovila pro mě aktuálně perly.

Mediální poselství: Přestalo se dbát na naději, tak tu žádná není a není, proto jdeme jako ovce na porážku a žádné výstrahy vlády ani odborníků neslyšíme, a i kdybychom slyšeli, nedolehnou k našim srdcím, protože tam leží odstřižená naděje národa.

Přemýšlela jsem a přemýšlím, jak málo se v současné době dbá na naše děti. Nějak mám pocit, že se na ně bere skutečně málo ohledu. Vypne se jim škola, brzy i školka, vypnou se jim kroužky, zakážou se jim kontakty mezi sebou, všechno se jim vypne, bez ohledu na to, co to pro ně znamená. Jejich rodiče pod tlakem nemožných nároků zblázní. Autorita je neocení, neocení a ani se o tom nijak nezmíní, tak to je bude, příliš tvrdé, příliš nekompromisní, příliš zraňující pro rodiče i děti.

Je to málo citlivé. Očekávala bych mnohem více ohledů, očekávala bych, že i studentům a skoro dospělým dospívajícím to polici nějak sdělí, že i je se pokusí oslovit. Konec konců jednou z nich vyrostou také voliči, očekávala bych větší (i psychickou) podporu pro rodiče dětí, očekávala bych ve společnosti více pochopení a empatie pro děti. Zaznívá jen podprahově, že děti zdravotníků brání zdravotníkům ve výkonů jejich práce. Je to medializováno tak, že lépe děti někam odsunout a že kvůli tomu, že s nimi budou muset být rodiče doma, protože stát ve své funkce již předtím opakovaně selhal, budou umírat neviní lidé… je to nějak nevyřčené, ale vlastně to znamená, že děti zdravotníků jsou na obtíž, kvůli tomu, že by se rodiče o ně měly starat, umřou jiní lidé. Ale proboha, vždyť základní a nejdůležitější povinností člověka je postarat se a vychovat své děti. Je to to úplně nejpřirozenější i mezi zvířaty a každý druh to dělá, jak nejlépe to umí, ale tady je to na obtíž…

Mladí studenti, naděje národa je také špatná, také na obtíž, to jsou to nejhorší, kteří zavinili rozšíření nemoci. Jsou viní, že chtěli normálně žít, i to tak nějak (ne)přímo zaznívá, a proto se první vyply jejich školy a povolali se do války, už ani nemohou studovat vlastně a je hanba, pokud se nepůjdou starat o nemocné a chtěli by se nadále vzdělávat, což stejně nemohou… a Děti v mateřských školkách, ti přijdou na řadu později, ale také budou jakýmsi hromosvodem neúspěchu beznadějného boje s něčím, ale s čím vlastně? Tady už asi nejde o žádného koronouše, ale o něco hlubšího, co až s odstupem možná zachytí nějaký moudrý historik nebo psycholog.

Tedy najednou vnímám, že naše děti, naše naděje, je něco, co je tu v globále na obtíž. Vnitřně s tím nesouhlasím, nesouhlasím s tím podtextem, nesouhlasím s tím naprosto a vnitřně mě to drásá. Zejména to, co je mezi řádky. Nerozporuji vůbec to, že některá opatření mají své opodstatnění, ale to, jak jsou formulována a co v lidech vyvolávají. Možná, že právě nevědomá manipulace, která skrytě umrtvuje naší naději, kterou vkládáme do dětí, je jedním v hlubokých a špatně uchopitelných důvodů, proč lidé odmítají podrobit se něčemu, co jinde akceptují a co se jinde daří o trochu lépe.

Pro mě jako matku je to strašné, proto je mi tu tak špatně, a proto tak odmítám ty, kteří medializují takové myšlenky. Jako člověku je mi z toho špatně, protože děti a mladá generace je naší nadějí, nadějí v tom nejhlubším a nejbytostnějším slova smyslu a bez této naděje nemůžeme svobodně a šťastně žít jako jedinci ani jako celý národ! Po naší naději šlapeme, psychicky mrzačíme ji i sebe.

Jak jsem k tomu došla? Kde jsem pocítila tak hluboký pocit? Proč dělám možná z komára velblouda… Naše děti a naše naděje byly pro lidi vždy důležité. Kroužky, vzdělání a psychika našich dětí, touha po tom, aby naše děti-studenti v životě uspěli, touha po tom, aby naše děti-teenageři, zvládli pubertu a dospívání citově i získali vědomosti potřebné k zvládnutí dospělosti, tu byla vždy. Už od narození do dětí vkládáme naději a představují pro většinu z nás poklad nad poklady. Dříve jsem tak trochu pochybovala, že pocit naděje vkládaných do našit dětí je hluboký, a tak potřebný, a tak ZAKOŘENNĚNÝ. Jistě byly doby, kdy lidé jednali i jinak, pokrouceně vůči svým dětem. Před několika lety bylo odkryto jedno neobyčejně zachovalé pohřebiště. Nacházelo se ve slané půdě, proto se nám dochovalo. Pokud si dobře pamatuji, pochází z doby temna, jak se jí říká. V české historii pro tuto dobu máme označení ještě příznačnější pro spojení se současností – doba stěhování národů. Právě z té doby je hřbitov datovaný a jedná se o velice specifický hřbitov. Byl to hřbitov dětský, malých miminek, nemluvňat, a i nenarozených dětí. Dříve se mělo za to, že tyto děti nebyly moc důležité a na hřbitovy se ani nepohřbívaly. Zkrátka, že rodiče měly hodně dětí a smrt dítěte se nebrala, jako taková tragédie, že děti nebyly tak důležité pro rodiče ani společnost, jako je tomu teď. Zkrátka, že to, co nyní do dětí vkládáme, je novodobý vrtoch a nemá takovou bytostnou hlubinu, zakořeněnou v samotné podstatě člověka. Tento hřbitov je možná jediným důkazem, který si teď vybavuji. Je to však fakt tak uzemňující a hmatatelný o něčem, o čem se nedochovaly písemné zprávy a co se ani nepřeneslo z generace na generaci, že bychom měli přehodnotit naše úvahy o našich předcích a možná se zamyslet i sami nad sebou.

Miminka byla pohřbena v rubášcích, zabalena s takovou péčí, že se až tají dech. Rakvičky byly pečlivěji uložené v zemi než hroby dospělých na pohřebištích, která byla z té doby objevena. Na hrobech se nacházely hromady kamenů, nakupených jako květiny. Kámeny, podobně jako je tomu v židovské tradici dodnes, se dávaly na hrob jako vzpomínka jednoho člověka na člověka zesnulého. Na hrobečkách nemluvňat jsou jich desítky… jako by se na ně nezapomínalo, jako by byly pro rodiče i blízké důležité i tyto malinké děti. V jednom hrobě byla dokonce pohřebená matka, která měla v náručí své nemluvně…

Celé mě to zasáhlo v tom, že jsem se musela zamyslet, jak je to s naším pohledem do minulosti, na lidi, kteří tu žili před námi, jak oni vnímali sebe, své děti, jak jim na nich záleželo, pokud asi žili a co pro ně znamenala jejich ztráta. Najednou tu nevidím jen hordy necitlivých primitivů, ale jednotlivce s jejich citlivou duší, láskou a nadějí vloženou do svých dětí.  Nějak se vracím do současnosti a možná lepe rozumím tomu, že ačkoliv nejde o dětskou smrt ve fyzickém slova smyslu, drásá mě to, jak necitlivě se s dětmi zachází, jak necitlivě se zachází s rodiči, kteří nemohou unést to, před čím stojí… Málo se o tom mluví, málo je podpory, málo je ohledu… V dětech je naše naděje, naděje celého národa a my ji odsouváme, upozaďujeme, nevěnujeme jí pozornost. Mnozí rodiče už nemůžou, nemůžou se vrátit do doby před Marií Terezií, kdy nebyla školní docházka povinná. Samozřejmě doufám, že se mluvím jen o psychickém vnímání, o pocitech, o hlubinných pochybnostech, ve kterých se zmítáme spíše nevědomky, ale které určuj naše pohnutky…, doufám, že se společnost zcela nerozpadne a nezmizí to, co tu po staletí fungovalo… ale konec konců, ohlédněme se do minulosti a pochopíme, že velké civilizace zmizely rychle a dokonale a rozpadly se i kvůli větším banalitám, než je koronavirus.

Měli bychom si uvědomit, že kde si dostatečně nevážíme naděje, tam není budoucnost a nejde o fyzickou, ale o duševní a duchovní stránku, protože právě ta na sebe jako korálky na nit navléká veškeré další atributy společnosti jako vědomosti, dovednosti, společenskou organizaci, služby, vzdělání, solidaritu…

Co je závěrem?

Prodali jsme naději za iluzi nesmrtelnosti… a toho, že se všechno dá zvládnout a mít pod kontrolou

Ale také to, že se nekomunikovalo dostatečně s dětmi, vždyť umí číst, i jim se to mělo sdělit, i pro mě mohlo být nějak oficiálně a srozumitelně vyjádřená podpora, jak těžké to mají. Ptal se jich někdo, jak se cítí? Víte to? Je jim zle. Asi téměř všem. Stačilo by možná projevit empatii a pochopení, povzbudit je dodat jim odvahy vtom pokračovat, a ne jim vyhrožovat a strašit, jak se straší malé děti, školáčci, školáci i středoškoláci a studenti se ještě obviňují!

Stačilo promluvit k rodičům a vyjádřit jim upřímně podporu, vždyť mnozí z nich musí dohlížet na vzdělání dětí, dělat svou práci a plnit domácí práce tak, jak už dávno na to není naše společnost zvyklá, kdo je ocenil, pomohlo dobré a UPŘÍMNÉ slovo! V době, kdy hodně z nich přijde o práci a ještě budou muset uživit sebe i své děti, potřebují peníze, ale potřebují i podporu – je ticho.

Kdo podpořil učitele? Kdo podpořil všechny pedagogy, všichni jsou na tom teď strašně, jsou spíš jen vyzýváni a je jim přikazováno co a jak, také musí poslouchat, ale lidé než se podrobit, raději dělají věci dobrovolně…

Dnešní doba medializuje hodně jednostranně… a pak to dopadá, tak jak to dopadá. Důvodů, proč bude nakažených hodně a „nedaří se to něco neuchopitelného zvládnout“ je víc. Co se má vlastně dařit? Co je jasný cíl? Aby umřelo co nejméně lidí? Kolik? Je to mezinárodní soutěž? Zdá se že ano, kdo bude mít lepší statistiku. Nebo, kdo nepřetíží zdravotní systém? Kdo nebo co se přesně zachová, nebo co získá nebo co ztratí? Jak z toho, kdo nebo co vypadne? A o co tu jde? O čí životy, a o čí zdraví vlastně?

Vypadá to jednoduše, ale podle toho, jak se k tomu stavíme vnitřně, to asi tak jednoduché a jasné není a hlavně je pod tím vším dost nevyřčených emocí, které pak možná budou víc než cokoliv řídit naše kroky…

Autor: Michaela Zahrádka Köhlerová | sobota 17.10.2020 9:59 | karma článku: 11,81 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Michaela Zahrádka Köhlerová

Česko jede v trychtýři, stalo se pokusnou laboratoří Evropy v

Významná část českého národa se rozhodla sama a přikročila nezadržitelně k akci. Češi se štěpí na tři větve. Jedni protestují proti epidemii, rouškám a uznávají konspirační teorie. Druzí jsou zalezlí doma. Třetí drželi pravidla,

25.10.2020 v 14:56 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Sliby chyby, už se nám to nelíbí! Dvě strany mince: Bezradná vláda a na druhé straně

Každá mince má dvě strany. Česká mince je ale falešná z obou stran. Jedna strana: Nekompetentní vláda, která se neřídí a neřídila relevantními informacemi, ale rozhodovala podle křišťálové koule, nebo ještě hůř, podle svých zájmů

22.10.2020 v 10:49 | Karma: 15,26 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Lockdown: zoufalý trest zoufalého rodiče, nikoliv jako rozumný krok od kompetentní...

Nevěříte, já také nevěřím, že to pomůže. Nebo Vy ještě věříte? To Vám nevěřím, protože statistiky ukazují, že lidé už nevěří vládě nic. Kde jsou statistiky, kde se lidé nakazili nejvíce a nejčastěji? Lidé lockdown max proklejí.

21.10.2020 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

V Čechách se nakazí víc lidí než v jiných Evropských zemích. Naší hybnou silou jsou silné

Za nedostižné prvenství v počtu nakažených na 100 000 obyvatel mohou nejhlubší pocity, které řídí naše chování. Nedůvěra v autoritu a ztracená naděje v budoucnost.

20.10.2020 v 10:47 | Karma: 42,31 | Přečteno: 10512x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Může kůň zachránit nemocné miminko/dítě?

Kůň od nepaměti sloužil člověku. Od průmyslové revoluce se však jeho uplatnění zúžilo na dostihy a jiné zábavné aktivity. Za posledních 20 let se rýsuje nové, velice specifické využití koně jako terapeutického nástroje pro fyzioterapii a psychoterapii. Před deseti lety jsem se poprvé seznámila s fyzioterapií pomocí koně u malých miminek, které mají závažné neurologické problémy. Chtěla bych se s vámi podělit o to, co se do slov snad ani nedá otisknout – o to, jak zvíře a člověk mohou učinit zázrak. Nejde o zázračné uzdravení těžké jinak neléčitelné nemoci, ale o to, jak člověk a zvíře mohou léčit a dávat životu smysl v momentech, kdy naše medicína smysl nedává a kdy jako lidé stojíme na hranici svých možností.

27.3.2015 v 10:15 | Karma: 7,23 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, nevzrušuje se Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2146x
Mgr. Michaela Zahrádka Köhlerová

Vystudovala 2 LF UK obor fyzioterapie, 2008 – 2012 psychoterapeutický výcvik ve skupinové psychoanalytické psychoterapii, 2007 – 2012 pracovala na soukromé poliklinice Medicom jako vedoucí fyzioterapie a odborný garant. Od 2011 v PL Bohnice, kde se spojuje terapie duše i těla.

Seznam rubrik

Oblíbené články