Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Čechách se nakazí víc lidí než v jiných Evropských zemích. Naší hybnou silou jsou silné

Za nedostižné prvenství v počtu nakažených na 100 000 obyvatel mohou nejhlubší pocity, které řídí naše chování. Nedůvěra v autoritu a ztracená naděje v budoucnost. 

Máme neschopnou vládu a premiéra, že nedovedl uvést vchod pandemický plán, který asi ani nemají. Ale to není všechno, co nás jako národ stahuje ke dnu. Je čas se zamyslet nad tím, co cítíme a proč jsme rezignovali. Protože brzy bude mnohem víc nakažených a Česká republika zamrzne. Nemusí to tak být, pokud se zamyslíme na tím, co se děje nejen mezi politiky – Ty čert vem, ale co se děje v nás!

Zajímalo by mě, co si o tom lidé myslí. Oficiální vyjádření odborníků a zdravotních sester a politiků zní někdy dost vzdáleně, nebo už to asi vnímám otupěle. Co si myslíte prosím Vy? Co si myslí rodiče, kteří už více než půl roku suplují částečně školu a všechno možné. Co si myslí studenti, kteří byli obviněni, že za to všechno mohou, když chtěli žít přiléhavě jejich věku a kteří museli odjet domů, kde ne vždy lze dostudovat? Co si myslí ti, kteří nemusí děti řešit, ale brzy přijdou nebo už přišli o práci? Co si myslí senioři, na které se vláda neustále odkazuje jako na rizikovou skupinu, kteří už asi hned tak vnoučata neuvidí a žijí v izolaci, která je pro ně do jisté míry ještě horší, než cokoliv jiného? Co si myslí učitelé, kteří se trápí zase online výukou? Co si myslí děti – naše budoucnost?

V lidském chování jsou často určující podvědomé hlubinné motivace, o kterých nevíme, že existují, ale někam nás směřují. Dokud nemáme problém, není důvod řešit, co je naší hybnou silou. V momentu, kdy přijde krize, je čas se zamyslet. Stejně lze uvažovat i o skupině lidí, kteří se nacházejí ve stejné situaci. Dav lze slušně masírovat médii, to se děje… Media však také často vypouštějí nechtěné informace, které s davem začnou „cvičit“.

Myslím, že jistý bod zlomu nastal, když vláda ani premiér nedokázali ocenit lidi, za jejich snahu si pomoci sami, když oni selhali. Slibovali ochranné pomůcky, nepřišly. Lidé si pomohli sami a namísto přiznání vlastní chyby a skutečného ocenění národa a vyzvání k pokračování ve snaze čelit druhé vlně, která se skutečně dala předpokládat, se vše uvolnilo pod tlakem největších křiklounů. A co bylo dál? Vláda se začala chovat jako špatný rodič k rozmazlenému dítěti. Vládní činitelé, buď vyhrožují, nebo občany kritizují, nebo jim slibují nemožné, a ani to, co by šlo dodržet nedodrží. Své výroky bezkoncepčně mění, a tak se vše stává chaosem bez ostrých hranic.

Autorita, která používá převážně restrikce, slibuje a sliby nedrží, rychle mění názory, podle toho, jak se to zrovna hodí, a ne jak je to rozumné. Nepochválí, neocení, neuzná, jen vyhrožuje a straší, je špatným rodičem i vládou. Děti takových rodičů jsou často problematické, nerespektují hranice, neposlouchají, jsou zvyklé si věci vyřvat a vydupat, a nakonec vůči rodičům zlhostejní a rezignují.

Asi už jediní politici se diví, když se náš národ tak cítí, a tak chová. Možná, že někteří vládu ještě podporují slovy, ale ti samí lidé svými činy, nerespektem k opatřením a nedůvěrou v opatření proti Koronoušovi, dávají najevo, že už zlhostejněli, především k vládě. Kde se opatření dodržují nejméně? Kde lidé na vládní výroky, výhružky a opatření nejvíce „dlabou“? Pozor, Praha to není. Nejsou to ani školy, ani sportovní stadiony, tam podle dostupných informací, lidé sekali dobrotu.

Druhý důvod je daleko hlubší a málo uchopitelný. Ale je to ztráta budoucnosti, ztráta naděje. Jednoduše řečeno jsme vyměnili iluzi nesmrtelnosti za naději, kterou reprezentují naše děti, studenti a mládí. Studentům jsme vzali jejich vzdělání, dětem jejich školy a kamarády a také kroužky… že je to prkotina? Dospělým lidem, kteří jsou příznivci sportu, je bez sportu zle. Vrcholoví sportovci po dvou vynechaných sezónách pravděpodobně svou naději na životní úspěch ztratí. Dospělí těžce nesou, že nemohou do divadla, kina, hospody, jít tancovat, sportovat, do bazénu a sauny. Co až se zavřou nákupní centra, Ikey a Hornbachy… Stejné to je pro děti, když se jim svět smrknul na PC obrazovku. Chudáci učitelé, kteří se neskutečně dřou, měli by dostat metál! Někteří učí děti a pak ještě učí svoje děti! Chudáci rodiče, co vychovávají děti a musejí při tom zvládat doma vařit, uklízet po celém dni bordel a učit se s dětmi a také mimochodem živit rodinu. Chudáci zdravotníci, kteří se dřou a budou se ještě dřít a brzy budou stát před dilematem, na kolik se budou věnovat svým dětem a nakolik budou v práci, která bude taková, jaká už je teď.

Dost patosu, tak jako tak, mnozí zemřou na Covid, mnozí na nedostupnost potřebné léčby a ostatní se zblázní.

Kdybych byla politikem, asi by mi stálo za to promluvit se středoškoláky a možná jim vzkázat víc než, že přecházejí na online výuku a nemají chodit do obchodních center… Významné část z nich už přece chodí k volbám. Stálo by mi za to se zabývat, nejen tím, jak se cítí rodiče a učitelé, jak se cítí děti… asi by šlo i k nim vyslat nějaké srozumitelné poselství. Jediná jistota, která mi z toho chaosu vysvítá je ta, že děti téměř jednohlasně chtějí do školy.

To ostatní je nějak rozplizlé, hledám statistiky, údaje a informace, které by mě trochu přesvědčily.

Všechno ruší a data, která nejsou jasná, nám nic neříkají o tom, kdo a jak je nakažlivý, jak se nakažení bránit v kolektivech dětí… sportovců a na vysokých školách, jak ochránit pedagogy, když jsou spolu ve sborovnách... Možná to opravdu nelze než všechno zavřít… nevím, ale sama už nevěřím, že jen jedna česká cesta, cesta nedůvěry k autoritě, rezignaci a ztráta naděje!

Autor: Michaela Zahrádka Köhlerová | úterý 20.10.2020 10:47 | karma článku: 42,31 | přečteno: 10512x
  • Další články autora

Michaela Zahrádka Köhlerová

Česko jede v trychtýři, stalo se pokusnou laboratoří Evropy v

Významná část českého národa se rozhodla sama a přikročila nezadržitelně k akci. Češi se štěpí na tři větve. Jedni protestují proti epidemii, rouškám a uznávají konspirační teorie. Druzí jsou zalezlí doma. Třetí drželi pravidla,

25.10.2020 v 14:56 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Sliby chyby, už se nám to nelíbí! Dvě strany mince: Bezradná vláda a na druhé straně

Každá mince má dvě strany. Česká mince je ale falešná z obou stran. Jedna strana: Nekompetentní vláda, která se neřídí a neřídila relevantními informacemi, ale rozhodovala podle křišťálové koule, nebo ještě hůř, podle svých zájmů

22.10.2020 v 10:49 | Karma: 15,26 | Přečteno: 670x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Lockdown: zoufalý trest zoufalého rodiče, nikoliv jako rozumný krok od kompetentní...

Nevěříte, já také nevěřím, že to pomůže. Nebo Vy ještě věříte? To Vám nevěřím, protože statistiky ukazují, že lidé už nevěří vládě nic. Kde jsou statistiky, kde se lidé nakazili nejvíce a nejčastěji? Lidé lockdown max proklejí.

21.10.2020 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Ohlédněme se, spatříme naše kořeny, jako odpověď k dnešní situaci.

Mediální poselství: Přestalo dbát na naději, tak tu žádná není, a proto jdeme jako ovce na porážku a žádné výstrahy vlády ani odborníků neslyšíme. I kdybychom slyšeli, nedolehnou k našim srdcím, protože tam leží odstřižená naděje

17.10.2020 v 9:59 | Karma: 11,81 | Přečteno: 406x | Diskuse| Společnost

Michaela Zahrádka Köhlerová

Může kůň zachránit nemocné miminko/dítě?

Kůň od nepaměti sloužil člověku. Od průmyslové revoluce se však jeho uplatnění zúžilo na dostihy a jiné zábavné aktivity. Za posledních 20 let se rýsuje nové, velice specifické využití koně jako terapeutického nástroje pro fyzioterapii a psychoterapii. Před deseti lety jsem se poprvé seznámila s fyzioterapií pomocí koně u malých miminek, které mají závažné neurologické problémy. Chtěla bych se s vámi podělit o to, co se do slov snad ani nedá otisknout – o to, jak zvíře a člověk mohou učinit zázrak. Nejde o zázračné uzdravení těžké jinak neléčitelné nemoci, ale o to, jak člověk a zvíře mohou léčit a dávat životu smysl v momentech, kdy naše medicína smysl nedává a kdy jako lidé stojíme na hranici svých možností.

27.3.2015 v 10:15 | Karma: 7,23 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2146x
Mgr. Michaela Zahrádka Köhlerová

Vystudovala 2 LF UK obor fyzioterapie, 2008 – 2012 psychoterapeutický výcvik ve skupinové psychoanalytické psychoterapii, 2007 – 2012 pracovala na soukromé poliklinice Medicom jako vedoucí fyzioterapie a odborný garant. Od 2011 v PL Bohnice, kde se spojuje terapie duše i těla.

Seznam rubrik

Oblíbené články